Opdræt og farvegenetik

 

Overvejelser
Hvis du ønsker at avle med dine ørkenrotter, skal du i første omgang overveje hvad du vil gøre med alle ungerne - de kan nemlig få rigtig mange unger på ret kort tid.

Avlsparret
Så gælder det avlsparret, som naturligvis skal bestå af en han og en hun (du kan også holde flere par sammen, men ungedødeligheden er større i grupper). Dyrene skal altid være sunde og raske og have et godt temperament.

For at se hvilket køn din ørkenrotter er, skal du tage dem op i hånden og løfte deres hale og kigge dem i enden. Hos hunnen sidder kønsorgan og endetarmsåbning tæt sammen, mens de på hannen sidder længere fra hinanden. Hos voksne hanner vil du også kunne se testiklerne.

Farvegenetik:
Hvis man ønsker at avle efter bestemte farve - eller undgå bestemte farver for den sags skyld, er det nødvendigt at sætte sig ind i farvegenetikken hos ørkenrotter. Læs mere om det her.

Alder
Det er nemmest at sætte et par sammen, mens de er unger (under 8 uger), og som regel vil de ikke få deres første kuld før de er ca. 4 mdr. gamle - hvis de sættes sammen fra start. Nogle vil selvfølgelig få unger tidligere, mens det med andre vil vare længere.

Når ørkenrotterne er omkring 2 år begynder de så småt at få færre og færre unger, og til sidst stopper de så helt med at avle. Jeg har dog oplevet at ældre og erfarne mødre pludselig ikke tager sig så godt af deres afkom mere, og dødeligheden hos de små bliver meget stor - i sådanne tilfælde har jeg valgt at skille parret ad og lade en hununge blive hos moren og en hanunge hos faren.

Hvor ofte og hvor mange
Teoretisk kan ørkenrotteparret få unger hver måned, men i praksis springer de tilsyneladende ofte nogle måneder over, ikke at forstås sådan at de kun får unger hver anden måned, for de kan sagtens få fx tre kuld lige i rap, for så bagefter at holde pause i to måneder. Ørkenrotter får gennemsnitligt 6 unger pr. kuld, men kan sagtens få 8 eller flere i et enkelt kuld.


Kit Kat & Yankie sammen med tre af deres unger

-

Drægtighed og ungernes udvikling
Ørkenrotten er drægtig i ca. 23-26 dage - men hvis moren allerede har et kuld, kan drægtigheden strækkes længere. Faderen hjælper med ungerne, så han skal ikke flyttes (dog skal man lige vide at han højst sandsynligt vil parre moren så snart hun har født - og nye unger dermed er i vente).

Ungerne bliver født nøgne og blinde, og i en alder af ca. 8 dage begynder de så småt at få pels. Ca. 10 dage gamle vil de begynde at kravle ud af reden (og blive hentet ind igen af deres forældre). De fleste forældredyr synes det er ok, man begynder at røre ungerne, når de er begyndt at kravle ud af reden - men det er individuelt hvor meget forældredyrene synes om det. Mine er vant til at jeg piller ved dem og har ikke noget imod det. Ca. 18 dage gamle åbner de øjnene og begynder så småt at nippe til maden. Når de er 5-6 uger gamle er de selvstændige og kan flyttes fra forældrene. I 8-9 ugers alderen bliver de kønsmodne - og skal dermed være kønsopdelte for at undgå at formere sig, og det er også fra denne alder at det ikke mere er muligt bare at sætte to fremmede totter sammen uden tilvænning. Du kan se en billedeserie af et kuld unger vokse op her

-