Foder & pleje

Undulater er sociale - også i fangenskab
Undulater lever i naturen i kæmpe flokke, og er meget sociale dyr, som ynder at gøre ting sammen. Fx spiser de ofte på samme tid. I fangenskab har undulater også behov for artsfæller for at trives optimalt, og også her ses den naturlige adfærd med at gøre ting sammen.
Man kan sagtens holde flere tamme undulater sammen, så det skal ikke være undskyldningen for ikke at opfylde et så basalt behov som selskab. Hvis du gerne vil have tamme undulater, kan det varmt anbefales at købe fra en privat opdrætter som håndterer deres unger mens de er i reden - det gør det langt nemmere at tæmme dem, også når der er flere.
Det er utroligt hyggeligt og lærerigt at opleve, hvor meget glæde undulater har af hinanden. De hjælper med at pudse hinanden, spiser sammen og sover sammen. I mine øjne bør man jo ikke holde dem alene, og det er ikke mærkbart dyrere at holde to... Læs mere om sammensætning samt flere undulater sammen her.

Undulater bliver i gennemsnit ml. 6-10 år, men de kan sagtens blive langt ældre - og det skal man selvfølgelig lige tænke over, inden man køber undulater (specielt hvis det er til børn, som jo jævnligt skifter interesser). Ligeledes skal man vide at undulater både støjer og selvom de er små støver de ret meget. Men kan man leve med det, så får man nogle skønne og meget nysgerrige fugle:)


Fugle er sociale og skal derfor ALTID holdes sammen med artsfæller!

Foder
Undulater skal som grundfoder have en frøblanding som er lavet til undulater. De fleste dyrehandlere har en undulatblanding. Der er dog ret stor forskel på kvaliteten og prisen. To gode blandinger er Prestige premium budgie (fås bl.a. hos zooplus.dk - der er to der næsten hedder det samme, men den dyre er bedst) og RG24 avl (fås hos rudloff.dk). Udover den grundlæggende undulatblanding fodrer jeg også med Fonio paddy (frøene er meget små, så det skal være i en skål for sig).
Når mine undulater yngler får de også æggefoder (får de også 1-2 gange om ugen når de fælder) samt breedmax.

Derudover får de røde hirsekolber som snack, og grønt fx mælkebøtteblade & gulerød. De har altid adgang til sepiaskaller, jodblok, fanøskaller og får periodevis vitaminer (vispumin eller nekton S) som drysses over noget af deres yndlingsmad. De har naturligvis også altid adgang til vand.
Undulater må IKKE få sand, kul og sandpapir (brug hellere aviser i bunden af buret), da alle tre ting er sundhedsskadeligt for dem. Noget man ikke tidligere var klar over, så derfor er der fortsat en del der bruger det (og dyrehandlere som anbefaler det).

Jeg bruger underskåle som foderskåle, som står på bunden af buret - det er en fordel at have den type skåle, da fuglene så kan spise samtidigt, hvilket de gerne vil.


29/12-20: Balder spiser grønt

 

Aktivering
Den bedste form for aktivering til en undulat er en artsfælle! Så er der altid en at snakke, spise og sove med - og ikke mindst en, der lige kan klø en lige der i nakken, hvor man ikke selv kan nå;) Udover selskab er naturgrene (fx æblegrene) rigtig gode, gerne med skud på, så der er noget ekstra at pille i. Mine er også glade for gynger. I dyrehandlerne kan man få et væld af legesager til fugle. Min erfaring er, at det primært er unger, der benytter sig af det og så enlige fugle. Af den årsag er det begrænset, hvad jeg har af direkte legesager til de voksne. Men det er individuelt fra fugl til fugl, hvor meget de reelt bruger det, så man kan prøve sig frem og se om de vil bruge det - og typisk vil de meget gerne som unger.. Jeg vil dog fraråde spejle og man skal passe på med legetøj med snore, da de kan blive kvalt i det.

 

Fældning
Fugle fælder, dvs. skifter deres fjerdragt, hvilket er helt naturligt, og man opdager det nemt, da der i de perioder er langt flere fjer på gulvet. Det er naturligvis også til at se på fuglene, og i den periode er det en god ide at være ekstra opmærksom på at fodre alsidigt og supplere med vitaminer.

 

Klipning af negle
For lange negle er ikke noget jeg oplever særlig ofte og typisk er det så den samme fugl, som jævnligt skal have klippet neglene. Det kan gøres med en tre-i-en eller en gnaversaks, men pas endelig på med ikke at klippe i blodåren. For at undgå at neglene bliver for lange er det vigtigt at bruge naturgrene i forskellig tykkelse i buret, så fuglene naturligt får slebet neglene. Sandpapir (inkl. pinde med sandpapir på) er en meget dårlig ide, da det hverken er rart at gå på og kan give sår på fødderne, og de kan finde på at bide i det og få spist limen.